Anticoruptie.md: Valeriu Poiata, candidat independent la funcția de primar al orașului Sângera: „traseismul” politic, averea și conflictele de interese

Actualul primar al orașului Sângera, Valeriu Poiata, candidează independent pentru a obține un nou mandat de edil al localității. Poiata s-a remarcat prin schimbarea în mai multe rânduri a preferințelor politice, prin conflictele de interese în care a fost implicat, dar și prin afacerile pe bani publici.

„Traseismul” politic

Pe parcursul ultimilor 12 ani, Poiata s-a perindat pe la mai multe partide. Astfel, în 2007 acesta a acces în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Partidului Umanist din Moldova. Și-a păstrat mandatul și după scrutinul din 2011, de această dată candidând la funcția de ales local din partea Partidului Liberal Democrat. În cadrul acelorași alegeri a câștigat, în turul II, și mandatul de primar al orașului Sângera, pe listele PLDM.

Patru ani mai târziu accede din nou în Consiliul Orășenesc Sângera, tot din partea PLDM. A participat şi la alegerile pentru funcția de primar al localității. În primul tur de scrutin s-a clasat pe locul 2. A fost învins însă în turul II de exponentul Partidului Liberal, Mihail Lari. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2017, a participat la alegerile locale noi, organizate după decesul lui Lari. De această dată a candidat din partea Partidului Democrat și a câștigat alegerile. La scrutinul din 20 octombrie va lupta pentru un nou mandat, de această data, independent.

Averea și veniturile

În declarația de avere pentru 2012, Valeriu Poiata a raportat un salariu de 52 de mii de lei. El a mai indicat că a primit cu titlu de donație o cotă-parte dintr-un imobil în valoare de 381 de mii de lei și că deține un teren în valoare de 17 mii de lei. Deși a trecut dividende în mărime de 12 milioane de lei, în declarația pentru 2012 Poiată nu menționează despre calitatea de fondator în vreun SRL. Lipsesc și informațiile despre locuințe sau mijloace de transport pe care le-ar deţine.

În actul prezentat la CNI un an mai târziu, Poiata a raportat un salariu de 83 de mii de lei, la care se adaugă aproape 2.000 de lei din vânzarea cotei-părți din capitalul social al unei companii. De această dată, candidatul a indicat patru terenuri pentru construcții, cu suprafețele de patru, cinci, șase, respectiv șapte ari și o valoare totală de 215 mii de lei. Demnitarul a mai trecut pe hârtie trei case de locuit, de 89,1, 107,4 și 118,9 metri pătrați, două apartamente de 58,6, respectiv 114 metri pătrați și un garaj de 41,8 metri pătrați. Valoarea totală a imobilelor respective se cifrează la peste 2,5 milioane de lei. Poiata a mai raportat în declarația respectivă și cotele-părți în companiile pe care le-a fondat.

Citește continuarea pe Anticoruptie.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *