TVR Moldova: OpenMoney.md, un instrument de date online, pentru a combate corupţia la nivel înalt în instituţiile de stat

Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) și SensMedia au lansat azi un instrument de date online, pentru a combate corupţia la nivel înalt în instituţiile de stat. Organizaţia şi-a actualizat platforma web OpenMoney, care acum arată cine sunt beneficiarii contractelor plătite din banii de stat, dar şi admistratorii companiilor care câştigă licitaţii la care sunt scoase bunuri publice.

Pe Platforma OpenMoney, relansată azi într-o versiune nouă, cetăţenii vor putea urmări cum sunt cheltuiţi banii din bugetul de stat. Platforma utilizează date deschise, procesate automat, pentru a arăta legătura dintre contractele de achiziţii publice şi numele beneficiarilor. Pot fi aflaţi şi proprietarii firmelor private care pun la dispoziţie alimente pentru unele şcoli şi grădiniţe.

“Aici putem să vedem o companie pe grafic putem să vedem cine sunt fondatorii şi administratorii şi în acelaşi timp la ce contracte au câştigat şi care este adresa lor”.

Scopul platformei este de a descoperi schemele corupte, licitaţiile trucate şi companiile fictive.

LIDIA CHIRIOGLO, şef direcţie Prevenirea Corupţiei, CNA: “Importanţa platfotmei Open Money constă în acesteia pentru un grup larg e utilizatori, cu cât raportarea cazurilor e cosntitui un mijloc de contracarea fenomenului”.

Potrivit deputatului din opoziţie, Igor Munteanu, în fiecare an, Curtea de Conturi raportează cazuri de licitaţii trucate, însă instituţiile statului nu iau măsuri pentru a combate acest fenomen. El pledează pentru revizuirea sistemului de control al statului asupra acestori acţiuni ilegale.

IGOR MUNTEANU, preşedintele Comisiei de Control al Finanţelor Publice: “Hotărârea nr. 4 din 20.01.2020. Raportul privid programul de combatere a hepatitei, stabileşte existenţa încălcări în procesul de repartizare şi eliberare a medicamentelor antivirale, acest proces a fost defectos, pragramul nu a efectul şi a fost însoţit de elemente de fraudă de 69 de milioane de lei”.

Informaţiile oferite de platformă au fost utilizate în cadrul mai multor investigaţii jurnalistice. Iniţiativa face parte din proiectul “Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova” implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *