Președintele ANI s-a arătat dispusă spre conlucrare cu reprezentanții platformei OpenMoney.md 2.0

Joi, 02 decembrie 2020, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cooperare cu SENSMEDIA, PNUD Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au organizat evenimentul public online de prezentare a noii versiuni OpenMoney.md 2.0.

Scopul acestei platforme este de a arăta cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de către instituțiile statului, consider dezvoltarea ulterioară a platformei una destul de utilă nu doar pentru transparența proceselor, controlul public din partea societății civile și partenerilor de dezvoltare, dar și cel mai important -controlul din partea organelor de resort din Republica Moldova, inclusiv Autoritatea Națională de Integritate.

În cadrul discuțiilor a fost accentuată posibilitatea de interconectare a acestei platforme cu sistemul SIA ”e-Integritate” al ANI. În acest sens, Președintele ANI, dna Rodica Antoci a recomandat de a aplica practica ANI România, unde s-a reușit implementarea unui astfel de parteneriat prin sistemul informational ”Prevent” de identificare și notificare a conflictelor de interese în cadrul achizițiilor publice.

Totodată, Președintele ANI s-a arătat dispusă spre conclucare cu implementatorii proiectului OpenMoney, precizând că această platformă este un instrument aproape unic în depistarea încălcărilor restricțiilor și limitărilor post angajare. În Republica Moldova rămâne stringent fenomenul conflictelor de interese admise în cadrul procedurilor de achiziții, iar identificarea eventualelor interese personale ale subiecților declarării prin intermediul acestei platformei este destul de accesibilă și oferă o posibilitate largă inspectorilor de integritate de a accesa anumite date deschise, în rezultatul cărora vor fi identificați beneficiarii efectivi. Această platformă va fi destul de utilă inspectorilor de integritate la etapa celor 15 zile de verificare prealabilă a petițiilor și constă inclusiv din verificarea existenței bănuielii rezonabile privind încălcarea regimurilor juridice atribuite în competență, a conchis Rodica Antoci.

Dezvoltatorii OpenMoney.md 2.0. au precizat că toate funcționalitățile platformei vor fi disponibile integral la finele anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *