(video) UNDP: Cum sunt cheltuiți banii publici în Republica Moldova? Știe Openmoney.md

Cum sunt cheltuiți banii publici și cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de către instituțiile statului? Credem că nu o dată v-ați pus aceste întrebări. E și firesc, de vreme ce instituțiile publice cheltuiesc anual în medie câte 9-10% din PIB pentru a procura servicii, lucrări sau bunuri, iar achizițiile publice rămâne a fi un domeniu cu mari riscuri de corupție și conflict de interese.

Acum puteți afla răspunsurile la aceste întrebări mai simplu ca niciodată: accesând www.OpenMoney.md – o aplicație care utilizează date deschise pentru a arăta conexiunile dintre contractele de achiziții publice și beneficiarii finali, fie că e vorba de instituții, companii sau persoane. Ideea proiectului OpenMoney a apărut la primul hackathon anticorupție, inițiat de PNUD Moldova în vara anului 2016 cu scopul de a elabora soluții IT inovatoare menite să implice cetățenii în raportarea cazurilor de corupție.

La un an de la lansare, această aplicație deja și-a demonstrat eficiența. De ce? Succesul se datorează mai multor factori:

  1. Este un instrument util și necesar pentru un grup larg de utilizatori: jurnaliști, autorități, activiști ai societății civile, oameni de afaceri, anchetatori și orice persoană interesată de acest subiect.
  2. Aplicația dispune de o funcție de căutare rapidă și este ușor de utilizat.

Și asta nu spunem noi, ci utilizatorii. “E unul din instrumentele pe care societatea, precum și autoritățile contractante îl pot utiliza, la propriu, pentru a controla riscurile de fraudare a achizițiilor publice. Astfel de inițiative trebuie încurajate și dezvoltate”, consideră Arcadie Rotaru, șeful Direcției Analitice din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Până în septembrie 2017, pagina www.openmoney.md a înregistrat 123 mii de vizualizări. Fiecare al doilea vizitator revine pe site. Și Portalul Guvernamental al Datelor Deschise face referință la platforma OpenMoney. Mai mult decât atât, vizitatorii site-ului nu sunt doar din Republica Moldova, dar și din Estonia, Letonia, Germania, Lituania, Belarus, Rusia, Ucraina etc.

Cea mai vizualizată parte a platformei o constituie graficele, care prezintă structurile organizaționale ale companiilor și relațiile dintre companii, fondatori și administratori, folosite de jurnaliști în articole de investigație. Nu în zadar, platforma este larg mediatizată și lăudată în presa ca fiind “cea mai utilă platformă care vă ajută să vedeți cine stă în spatele companiilor care au contracte cu statul”.

Jurnalista Natalia Porubin susține că accesul la informațiile de interes public în Moldova este deficitar, iar această aplicație poate veni în ajutor celor care au nevoie de documentarea unor cazuri de corupție în domeniul achizițiilor publice. “În practica mea am avut vreo 3 cazuri când am obținut un pachet complet de informații solicitate și asta în condițiile în care am realizat împreună cu colegii mei peste 50 de investigații în domeniul achizițiilor publice. Acest portal a fost unul mult așteptat și foarte necesar”. Natalia crede că munca ei are impact: „Oamenii nu mai tolerează cazurile de corupție și încep a semnaliza și a se revolta, însă consider că nu e suficient. E nevoie ca mai multă lume să afle despre openmoney.md, să-l acceseze, să raporteze cazurile de utilizare frauduloasă a banilor publici și să facă presiuni asupra factorilor de decizie ca să fie contracarate”.

“Este o soluție inovativă de implicare activă a cetățenilor în raportarea corupției și încurajarea autorităților să lupte semnificativ cu acest fenomen. Tocmai de aceea, îl promovez la toate trainingurile pe care le susțin pentru jurnaliști, dar și alte categorii de public. Noi, jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice, îl folosim la documentarea cazurilor de corupție și ne ajută să depistăm unele nereguli, iar ulterior să căutăm mai departe, să săpăm mai adânc și mai insistent”, spune Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Jurnalistul de investigații și corespondentul în Chișinău al Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, spune că acest instrument ușurează enorm munca jurnaliștilor de investigație, dar le este și de un real folos potențialilor investitori străini care au acum posibilitate să verifice integritatea potențialilor parteneri din Republica Moldova. “Am rămas un pic surprins de acest instrument extrem de comod, mai ales de modul cum se generează automat conexiunile dintre companii și persoane și cum poate fi selectată complexitatea căutării. Asta în condițiile în care până acum, noi, jurnaliștii, eram nevoiți să cumpărăm (și doar parțial) informații despre firme (nu și despre persoane) de la Camera Înregistrării de Stat. Consider că despre acest site trebuie să se vorbească cât mai mult. În condițiile în care simțim o restrângere a libertăților în această țară, acest site este, pentru noi, ca o gură de aer proaspăt”, mai spune jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Istoria OpenMoney nu se oprește aici. Va continua să se îmbunătățească în baza feedback-ului din partea utilizatorilor, să se completeze cu noi seturi de date, cum ar fi registrul ONG-urilor, registrul companiilor farmaceutice, registrul instituțiilor de învățământ și date despre membri ai partidelor politice/donatori. Vom reveni cu noi detalii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *