MoldovaCurata.md: Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, „hăcuită” de afaceriștii în domeniul cărnii

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

După-amiaza unei zilei de muncă. Pe strada Mihai Eminescu nr. 28 din centrul Chișinăului, după gardul înalt, munca este în toi.

Ziua este însorită, tocmai potrivită pentru lucrări de construcție. Pereții clădirii trosnesc când sunt împinși de lopata unui tractor ce lovește cu putere pentru a-i doborî. La o distanță de câțiva metri, doi oameni monitorizează lucrările, trăgând cu ochiul la niște file murdare.

Până în anul 2015, potrivit datelor cadastrale, această clădire s-a aflat în proprietatea statului. Edificiul a fost grevat de mai multe instituții publice: în anul 1999 a solicitat grevarea Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, apoi, în anul 2003, a cerut acest drept Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului Republicii Moldova. Timp de câțiva ani în această clădire a avut sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Clădirea are statut de monument, fiind înscrisă în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală din municipiul Chișinău. De asemenea, ea este parte componentă a monumentului de categorie națională ”Nucleul Istoric al Chișinăului”, înscris cu nr.308 în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

Monument vândut

Recent însă imobilul a fost vândut unui agent economic, deși Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice interzice privatizarea bunurilor publice din patrimoniul istoric și cultural. Potrivit articolului 13 al legii, fac parte din bunurile nepasibile de privatizare: ”obiectivele care asigură capacitatea de apărare şi securitatea statului, ordinea publică; obiectivele care fac parte din patrimoniul cultural naţional, înscrise în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, cu excepţia celor stabilite de lege etc”.

În pofida interdicției din legislație, clădirea cu o suprafață 390 de metri pătrați de pe strada Eminescu a fost vândută unui agent economic – firmei LUXCOM DRUM, care a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în luna decembrie 2015.

Chiar dacă imobilul era anterior în gestiunea Direcției Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului Republicii Moldova, șeful acestei instituții spune că nu știe despre acest lucru. Am cerut Direcției informații despre prețul la care a fost vândut edificiul. ”Solicitarea privind modul și costul de privatizare a edificiului nr.28 de pe strada Mihai Eminescu nu poate fi satisfăcută, întrucât nu ține de competența Direcției generale”, se spune în răspunsul semnat de către directorul general al instituției, Mihai Casapu.

Nu a vrut să ne spună prețul tranzacției nici Dorin Ciurea, care este reprezentantul firmei AGROFIN MANAGEMENT SRL, beneficiara actuală a acestui edificiu. Acesta a menționat că informația solicitată are caracter comercial.

Firme special create pentru cumpărarea monumentului istoric

Firma LUXCOM DRUM SRL a fost fondată cu doar câteva luni mai devreme de a intra în posesia acestei clădiri. Potrivit portalului Open money.md, firma a fost înregistrată în luna februarie 2015, iar fondatorul și administratorul ei este Artur Mironov. Printre domeniile de activitate ale firmei sunt construcţia clădirilor şi (sau) construcţiilor inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţii, consolidări, restaurări.

Citește continuarea pe MoldovaCurata.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *